Egelhuis / nestkast maken

Bouwen zonder bouwtekening

Egels hebben in de vrije natuur steeds minder plekken waar ze kunnen overwinteren of veilig kunnen nestelen. Wilt u egels helpen om de winter te overleven en kleintjes helpen in de eerste weken te overleven? U kunt een egelhuisje kopen of zelf maken van een oude krat of een stevige wijndoos, net zoals ik dat eenvoudig maakte zonder een enkele bouwtekening. Mijn dochtertje van 6 jaar houdt van egels en wil graag dat ze in onze tuin een rustig en veilig thuis hebben om te kunnen overwinteren en nestelen. Ons egelhuis is zon groot succes geworden dat we hebben besloten ons verhaal met u te delen.

Benodigdheden

  • Houten krat of een stevige wijndoos
  • Tuinslang 100cm
  • Onbehandelde houten lat 120cm x 15mm x 20mm
  • Houtschroeven 25 mm

Benodigd gereedschap

  • Decoupeerzaag, hamer, boormachine
  • Schroevendraaier of accuboormachine

Benodigde tijd: enkele uren

4 tips om het egelhuis te maken

Stap 1 : We maken een tunnel

We beginnen met het maken van de inlooptunnel naar het egelhuis. We zagen eerst de houten lat in 4 gelijke stukken, elk 30 cm lang. Met schoeven of spijkers zetten we de tunnel in elkaar.

Vervolgens zagen we aan de voorkant van de krat een ingang van 11cm x 15 cm in.


Stap 2 : Inlooptunnel aan het egelhuis bevestiggen

Voor de benodigde stevigheid schroeft u de inlooptunnel vast aan de zijwand van de krat. Het is belangrijk dat u dat vanuit binnen het egelhuis doet zodat de egel zich niet aan de schroeven kan verwonden.


Stap 3 : Ventilatieslang

Aan de achterkant van het krat boren we een gat waarin de tuinslang past. We steken de ventilatieslang ongeveer 5 cm door het gat naar binnen.

Nu is het egelhuisje klaar om in de tuin geplaatst te worden. De plaatsing is net zo belanrijk als de egelhuisconstructie, lees daarom voorzichting onze de tips voor plaatsing.