Wetenswaardigheden over egels

Een egel die u tijdens een wandeling in de natuur gevonden heeft, heeft misschien uw hulp nodig. Hoe weet u wat u moet doen als u een egel tegenkomt?

Hoe leven egels?

Egels bewonen tuinen, boomgaarden, parken en zijn voornamelijk 's nachts actief. Daarom heeft de egel slecht ontwikkelde ogen en oriënteert hij zich vooral met zijn reuk en zijn uitstekende gehoor. Overdag zult u hem zelden zien. In de natuur slaapt een egel in een snel gebouwd schuilplaatsje, onder een boomstronk, in een stapel bladeren of onder een struik.

Na de winterslaap worden de kleintjes in maart of april geboren. Een egelvrouwtje bevalt gemiddeld van 3-9 naakte jonkies. De kleine egeltjes zijn blind. Hun stekels verharden binnen een paar uren of dagen. Egels paren soms voor de tweede keer en dan krijgen de vrouwtjes in augustus weer een nest jonkies. Jonge egels blijven meestal tot de herfst bij hun moeder. Sommige egeltjes verlaten hun nest echter al voor de zesde week, wanneer ze normaal voedsel beginnen te eten. Egels eten voornamelijk insecten, wormen, en weekdieren. Soms eten ze ook vogeleieren en kleine knaagdieren. In de herfst begint een egel vetreserves op te bouwen voor de winterslaap. Wanneer de buitentemperatuur 's nachts onder de min zes graden daalt, kruipt de egel in zijn schuilplaats voor de winterslaap.

Zorgwijzer voor egels

Hoe herkent u of een  egel hulp nodig heeft

Hoe herkent u of een egel hulp nodig heeft ?

Niet elke egel die u voor de winter tegenkomt heeft hulp nodig. Alleen kleine, zieke of gewonde egels hebben extra zorg nodig. Egels die voor het invallen van de winter geen 600 tot 700 gram wegen, hebben onvoldoende vetreserves om de winterslaap goed te doorstaan.

Een gezonde egel herkent u aan een goede natuurlijke verdedigingsreactie: hij rolt zich op tot een bal waarbij zijn stekels rechtop naar buiten staan.

Extra hygiëne

Het is belangrijk dat u elke egel die u mee naar huis neemt, de volgende dag bij de dierenarts in ieder geval laat onderzoeken op wormen en vlooien.

Let u ook extra op de hygiëne voordat de egel onderzocht en behandeld is: ze kunnen namelijk parasieten en schadelijke bacteriën meedragen. Voor een leek is vaak niet zichtbaar dat een diertje besmet is, omdat sommige infecties geen uitwendige symptomen hebben.

Meer over de voeding van egels voor de winter.

Wanneer een egel hulp nodig heeft

september* begin oktober eind oktober begin november eind november
Gewicht minder dan 120 g minder dan 200 g minder dan 350 g minder dan 500 g minder dan 600 g
Lengte tot 5 cm tot 10cm tot 15cm tot 15cm tot 15cm
*Klein, blind met roze huid, niet onontwikkelde stekels

Egelhuis

Het ideale egelhuis bestaat uit twee delen: de uitloop en het egelhuis met op de bodem hooi, krantenpapier, oude bladeren of een schone doek. Het egelhuis moet op een koele plek geplaatst worden waar de temperatuur niet hoger is dan 15 ° C. Tijdens de winterslaap heeft de egel geen daglicht nodig. Als de egel in het voorjaar wakker wordt, kan hij pas naar buiten als de temperatuur vijftien tot twintig graden is.

Bekijk hier de verschillenden modellen egelhuizen.

Hoe kan ik een gevonden egeltje verzorgen om de winter te overleven?

Het vraagt wel wat geduld om een uitgehongerd egeltje te helpen voldoende vetreserves op te bouwen. Elke dag hebben ze voedsel en vers water nodig. Gelukkig hoeft u geen slakken of insecten voor hem te vangen. Rauw vlees, honden- en kattenvoer uit blik, gekookte rijst, aardappelen , groenten of speciaal egelvoer, het gaat er allemaal goed in!

Bekijk hier de speciale egelvoer.