Wat eten egels?

Om te begrijpen wat egels eten, moeten we eerst goed met hun leefgebied bekend zijn. Egels leven het liefst in een bosrijke omgeving waar ze een nest kunnen maken.

Insecten

de egel eet paddestoelDe natuurlijke voeding van egels bestaat vooral uit wormen en insecten die ze in de ondergroei of in het bos kunnen vinden. Hun voeding is sterk afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar voedt hij zich met regenwormen, rupsen en kevers. In de zomer en het najaar komen meer seizoens-insecten op het bord. In de zomer eet een egel vooral kevers, wormen, insectenlarven, oorwormen, duizendpoten en pissebedden en kleine slakken die hij in een keer kan doorslikken. Zijn keuze valt liever op zachtere ongewervelde dieren als wormen en rupsen boven hardere kevers.

Andere voedselbronnen

De egel eet echter niet alleen de insecten maar hij lust ook bijvoorbeeld kleinere eieren met een doorsnede t/m 15 mm. Als hij de kans krijgt, eet hij ook graag spinnen en kleine gewervelde dieren. De egels hebben 36 tanden waarmee ze bijvoorbeeld aas van kleine kikkers en padden, hagedissen, slangen, jonge vogeltjes en kleine zoogdieren kunnen eten. Egels eten ook paddenstoelen, bessen en vruchten zoals gevallen appels die ze op grond kunnen vinden.

In november maken de egels zich klaar voor de winterslaap. In de winterse maanden maken vele egels een winterslaap maar niet allemaal.. Soms worden egels in de winter wakker en dan hebben ze wat eten nodig. U kunt hem helpen om de winter goed doorstaan door het plaatsen van een egelhuis en het geven van speciaal egelvoer. Lees meer over het eten van egels in de winter.

  • Uitgebalanceerd
    premium egelvoer
  • Alle benodigde vitaminen en voedingsstoffen14,25
  • Bekijken

Hoe vindt de egel het eten?

Ruiken, horen en zien

De egel is een nachtdier en zijn ogen zijn minder goed ontwikkeld dan de andere zintuigen. De egel vindt het eten vooral door de geur en zijn gehoor. De reukzin van de egel is zeer goed. De egel kaninsecten die zich drie centimeter onder de aarde bevinden goed ruiken. Ook het gehoor van de egel is prima ontwikkeld. Daardoor hij wormen en insecten kan horen te kruipen. Wat minder bekend is dat egels hebben net als reptielen een speciaal zintuig, orgaan van Jacobson, waarmee ze nieuwe geuren en smaken goed kunnen onderzoeken.

Hoe veel voedsel heeft de egel nodig?

Egels hebben circa 50 gram voedsel per dag nodig maar als de egel de kans krijgt, kan hij zich binnen een paar uur helemaal vol vreten. Het werd gezien dat een egel in een nacht tachtig regenwormen en/of kevers binnen kreeg en dat is ongeveer zeventig gram.

Met de leeftijd van de egel verandert ook zijn dieet. Uit een onderzoek blijkt dat oudere egels richten zich meer op de grotere insecten, ten koste van de gevarieerde voeding. De jongere egels eten een grotere variatie aan insecten.